Wat zijn huwelijkse voorwaarden?
Huwelijkse voorwaarden omvatten de financiële afspraken tussen twee echtgenoten.In het buitenland wordt het ook wel het huwelijkscontract genoemd.
Wanneer het huwelijk zou eindigen, is de inhoud van de huwelijkse voorwaarden in beginsel bepalend voor de financiële afwikkeling tussen de echtgenoten.
Wat staat er allemaal in huwelijkse voorwaarden?
In dit “huwelijkscontract” staat kortweg in hoeverre je bereid bent om je vermogen te delen met je echtgeno(o)t(e) in geval van echtscheiding. Huwelijkse voorwaarden kunnen ook van invloed zijn op de nalatenschap en (dus) ook op de hoogte van de erfbelasting. Het is dan ook een van de middelen die worden ingezet in het kader van estate planning (besparing erfbelasting).
Wanneer zijn huwelijkse voorwaarden aan te raden?
Siraton raadt alle echtgenoten aan om in ieder geval na te denken over de financiële gevolgen van hun (voorgenomen) huwelijk. Het zal niet zo zijn dat alle echtgenoten huwelijkse voorwaarden zouden moeten opstellen, maar voor een groot aantal is dit wel het geval.
Voor o.a. ondernemers, personen die al eerder gehuwd zijn geweest of personen met schulden liggen huwelijkse voorwaarden voor de hand.
Wanneer moeten ik huwelijke voorwaarden opstellen?
Huwelijkse voorwaarden worden bij voorkeur opgesteld voorafgaand aan het huwelijk maar kunnen ook tijdens het huwelijk worden afgesloten. Het afsluiten van huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk, kunnen wel iets complexer zijn.
Zijn huwelijkse voorwaarden tegenwoordig standaard?
Tot een paar jaar geleden kende men in Nederland de algehele gemeenschap van goederen. Dit stelsel van toepassing voor iedereen die geen huwelijkse voorwaarden maakte en hield grofweg volledige financiële lotsverbondenheid in. In beginsel zijn in dit stelsel alle goederen en schulden van de echtgenoten gemeenschappelijk.
Wanneer echtgenoten tegenwoordig zonder huwelijkse voorwaarde huwen, blijft hetgeen zij voorafgaand aan het huwelijk aan vermogen hadden en ontvangen schenkingen/erfenissen, in beginsel privé.
Deze wijziging heeft echter niet tot gevolg dat er minder huwelijkse voorwaarden worden afgesloten.
Het is van geval tot geval te beoordelen in hoeverre huwelijkse voorwaarden wenselijk zijn. Siraton heeft ruime ervaring op dit gebied en kan u uitgebreid adviseren.
Waarom zou ik een samenlevingscontract afsluiten?
In een samenlevingscontract maak je financiële afspraken omtrent je samenwoning. Zo kun je bepalen hoe de kosten van huur of hypotheek worden betaald. Ook kun je elkaar aanwijzen als begunstigde voor het partnerpensioen.
Tenslotte kan de belastingdienst bepaalde gevolgen verbinden aan het samenlevingscontract (fiscaal partnerschap).